Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Verememe Sorunu

0
Kilo Veremiyorum
Kilo Verememe Sorunu

Düşünüldüğünde kilo vermek, şu şartlar yerine getirildiğinde çok kolay gibi duruyor; ne yediğimize dikkat etmek, sağlıksız gıdalardan uzak durmak ve biraz egzersiz yapmak. Ancak kilo vermek her zaman bu kadar basit olmuyor. Doğru şeyleri yapmanıza rağmen ben hala neden kilo veremiyorum diye düşünebilirsiniz. Günümüzde kilo verememe sorunu yaşayanların sayısı hiç azımsanmayacak kadar fazla durumda.

Diyetinizin ilk başlarında daha kolay bir kilo verme dönemi yaşayabilirsiniz. Ancak sonra kalori miktarını azaltmanıza, düzenli olarak çalışmanıza rağmen kilo verme durabilir. Çünkü siz ne kadar kaliteli ve düzenli bir beslenme programı uygular ve günlük egzersizlere devam ederseniz o oranda kilo vermeniz kolaylaşabilir.

Kilo verememe gibi bir durumla karşı karşıya olduğunuzda asla pes etmeyin! Unutmayın ki kilo vermek aynı zamanda bir yolculuktur. Sağlıklı yaşama, iyi bir vücuda sahip olmaya çıkılmış bir yolculuk. Hiçbir yolculuk engelsiz yollarla dolu değildir, bu yolculukta zorlu şartlar, kilo verememe sorunları, psikolojik etmenler sizi bırakmayacaktır. Ancak sonunda umutlarınızın, beklentilerinizin karşılığını alacağınızı asla aklınızdan çıkarmayın.

Kilo Verememe Sorunu Neden Yaşanır

1. Gerçekçi Olmayan Kilo Verme Hedefleri

Kilo vermede başarılı olmak için gerçekçi ve sağlıklı hedeflere sahip olmalısınız. Bunun yanında da en büyük destekçiniz sabrınız olacaktır. Aldığınız fazla kiloları son birkaç günde ya da birkaç haftada almadınız. Haliyle de bir hafta içinde bu kiloları sağlıklı bir şekilde veremezsiniz.

Zamana yayarak kilo vermek daha sonra yeniden kolay bir şekilde kilo almanıza da engel olur. Diyete başladığınızda kilo kaybetmeye başladığınızı vücut yapınızı takip edebilirsiniz belki ama yine de unutmamalısınız ki her zaman istediğiniz kilo veremeyebilirsiniz.

Birçok ölçüm aleti vücut sisteminizde ne kadar su bulunduğunu, ne kadar yağ kaybettiğinizi ya da ne kadar kas oranına sahip olduğunuzu doğru şekilde yansıtmayabilir. Bu nedenle kendinizi “önceki” ve “sonraki” halinizin fotoğraflarını çekerek ve ölçümlerinizi takip ederek günden güne nasıl bir değişime uğradığınızı takip edebilirsiniz.

Vücudunuzda bulunan yağları kaybettikçe kıyafetlerinizin üstünüze nasıl oturduğunu fotoğraflarda görebilir ve ne büyük şey başardığınızı görebilirsiniz. Bunun tadına varmak için bir an önce fotoğraflarını çekmeye başlayın!

2. Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Programının Olmaması

Kilo verememenin en önemli sebeplerinden biri sağlıksız beslenme alışkanlığıdır. Belki yediğiniz şeyin kalori oranının düşük olduğunu düşünebilirsiniz ancak vücuttan atılması zor ve kilo vermeye engel olan bir gıdayı tüketiyor olabilirsiniz.

Her ne kadar birçok diyet programı daha az yemeyi öğütlese de sağlıklı olan karbonhidratlar ve yağ da dahil olmak üzere birçok besin maddesine ihtiyaç duyulur.

Kilolar birçok nedene bağlı olarak oluştuğundan aynı zamanda kilo vermeyi sağlamak için yardımcı olan vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamak gerekir. Bu nedenle günlük alınacak kalori miktarının yaşa, cinsiyete, kiloya ve günlük aktiviteye bağlı olarak değişebilmekle en az 1.200 kalori olmalıdır.

3. Sağlıklı Karbonhidrat, Protein ya da Yağ Tüketilmemesi

Sağlıklı bir diyet için sağlıklı karbonhidratlar, proteinler ve yağların doğru orantılarda alınması gerekir.  Rafine edilmemiş karbonhidrat içeren gıdalar (baklagiller, meyve ve çiğ sebzeler) özellikle bir egzersiz programı dahilinde enerji seviyelerini yükseltebilmek için çok önemlidir.  

Bu karbonhidratlarda bulunan lifler özellikleri nedeniyle daha enerjik olmanızı sağlar. Ayrıca besleyici olmaları sayesinde sağlıksız atıştırmalıkları tüketme olasılığının düşmesine yardımcı olacaktır.

Çok az miktarda karbonhidrat almak sizi enerji açısından düşürecektir. Bu da sizi hareketsiz kılarak egzersiz programına uymanızı zorlaştırabilir ve kilo verme çabalarınızı sonuçsuz bırakabilir.

Vücudunuzun aynı zamanda protein ve yağa da ihtiyacı vardır. Her ikisi de daha dinç enerjik olmanıza yardımcı olur. Alacağınız sağlıklı yağlar hormonlarınızı düzenlemenize de yardımcı olurken proteinler de metabolik hızınızı düzenleyecek kasların oluşumuna katkıda bulunur. Kas oranınız ne kadar fazla olursa, metabolizmanız da o kadar hızlı olur.

4. Yeterince Çalışmamak

Günlük yapacağınız koşular, uzun mesafeli yürüyüşler ya da bisiklet sürme ile bol miktarda kalori yakarsınız. Bu yapılacak aktiviteler sayesinde metabolizma hızınız yükselir. Yüksek yoğunluklu egzersizler sağlıklı kilo verme için önemlidir. Çalışacağınız her dakika kalori yakmakla kalmaz, bahsedildiği üzere metabolizmayı da uzun müddet yüksek tutar.

Yapılan araştırmalar yüksek yoğunluklu egzersiz programlarının bir diğer avantajının iştahın azaltmak olduğunu göstermektedir.

5. Yalnızca Kardiyo Egzersizleri ile Sınırlı Kalmak

Çoğu insan kilo vermek istediğinde egzersizlere başlamayı düşünür. Ve ilk düşündüğü şey de genel olarak koşu bandı olur. Bu gayet önemli bir seçenektir.

Egzersiz yapmayı günlük rutine dönüştürmek hızla kilo vermenizi sağlayabilir. Düzenli şekilde kardiyo yapmanız da kilo kaybı için önemlidir ancak beklendiği kadar bir etkisi yoktur. Onun yerine yoğun tempolu antrenman programına odaklanırsanız kilo verme şansınız bir o kadar artar.

Araştırmalara göre günlük 20 dakika vücut geliştirme antremanı yapanların, daha uzun süreli kardiyo antrenmanları yapanlardan daha fazla miktarda yağ yakımı sağladığı görülmüştür.

Yoğun tempolu egzersizler, pilates gibi antrenmanlar vücut ağırlığını ve metabolizmayı korumak için önemlidir.

Kardiyo kesinlikle kilo verme için rutininiz haline gelebilir ancak haftada birkaç kez ağırlık kaldırma ya da buna benzer antrenmanlar yapmaya çalışmalısınız.

6. Tüm Yaşam Tarzını Bir Anda Değiştirmeye Çalışmak

Diyet yapmak, görünürde günlük alışkanlıklarınızda basit bir değişiklik gibi gözüküyor. Ancak sağlıklı beslenme ve diyet programını takip etmek, yeni yemek tarifleri keşfetmek, bunun için alışveriş yapmak, iş dışındaki zamanınızı nasıl kullanacağını değiştirmek, güne erken başlamak, dengesiz beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, daha fazla su içmek, daha fazla yürümek ve daha fazlası bu değişikliklere örnek olarak gösterilebilir.

Bir anda yapılan bu değişiklikler sizi bir süre sonra bunaltmış, direncinizi kırmış olabilir. Bu yüzden yine hatırlatacağımız üzere sabır her şeyin ilacıdır.

Yaptığınız bu değişiklikleri kilo verememe sorununa dönüştürmeden önce alışkanlıklara dönüştürmek hayati önem taşıyor. Kendinizi aşağıda bazı örnekleri verdiğimiz şeyler için alıştırırsanız bu durumu daha kolay atlatabilirsiniz:

  • Her gün en az iki öğünün sebze ve meyveden oluşmasını sağlayın.
  • Egzersiz programınızın yoğunluğunu bir miktar arttırmaya çalışın.
  • Bol su içmeyi ihmal etmeyin.
  • Örneğin iş yerinde, evde asansör yerine merdivenleri kullanın.
  • Öğle veya akşam yemeğinden sonra 15 dakikalık yürüyüşlere çıkın.

7. Vücudun Verdiği Tepkilere Dikkat Etmemek

Vücudun ihtiyaç duyduğu oranda beslenmeye ve antrenmana odaklanılmalı. Yenilen her besinden sonra vücudun nasıl hissettiğine dikkat etmek gerçekte ne kadar yiyeceğe ihtiyaç duyulduğunu ve ne tür yiyecekler tüketmenin vücudu iyi hissettirdiğini anlamaya yardımcı olur.

Aslında yemek yendiğinde vücut doygunluk hissi sinyalini iletir. Ancak buna çoğunlukla uyulmaz. Buna dikkat ederek midenizin tamamını doldurmadan ve aç da kalmadan yemek yemeği kesmelisiniz. Bu aynı zamanda zihinsel sağlığı da kapsar ve bu da fiziksel sağlık faktörlerinin iyileştirilmesini sağlar.

Bir gece kendinizi buzdolabının kapağını açarken bulduğunuzda kendinize “ben gerçekten aç mıyım” diye sorun. Muhtemelen cevap hayır olacaktır. O saatte o buzdolabının açılması açılıktan değil ya alışkanlıklardan ya da yaşanan bir stresten kaynaklanıyor olabilir. Ya da susuzluk çekiyor da olabilirsiniz.

8. Gün İçinde Düşünüldüğünden Daha Çok Yemek

Bazı araştırmalar insanların gün içinde tükettiği yiyecek ve içecekleri gördüklerinde çok şaşırdıklarını ortaya çıkarmaktadır. Çünkü insanlarda yer bir defalıktan bir şey olmaz ya da bu kadardan bir şey olmaz gibi düşünceler mevcuttur. Bu da gün içinde sanıldığından fazla yemek yenilmesine yol açıyor.

Gün içinde yaptığınız, yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi takip etmelisiniz. Yemek pişirdiğiniz esnada bile o küçük yemek tadımlarını bile hesaba katın.

Hatta yemeklerden önce ve sonra not almak hangi yiyeceği tükettikten sonra daha mutlu, enerjik ya da kötü hissettiğinizi anlamaya yardımcı olur.

9. Yeterince İyi Uyku Düzeninin Olmaması

Bazı insanlar az uyuduklarında bile güçlü kalabildiklerini, uykusuzluğun kendilerini çok etkilemediğini düşünür. Ancak kilo vermek söz konusu olduğunda bu durum hiç de böyle işlemez.

Uyku sırasında vücut yağları leptin ve adiponektin adında iki önemli hormonu üretiyor. Leptin, vücudun ihtiyaç duyduğu en iyi doğal iştah bastırıcı hormonudur. Adiponektin ise vücudun insüline karşı daha iyi yanıt vermesinde yardımcı olmaktadır.

Uykusuzluk aynı zamanda yorgunluğa ve halsizliğe de sebep olur. Kilo vermek isteyen birinin enerjik olması ve egzersizlere önem vermesi gerekir. Elbette yorgun bir vücut ile bunlara yapmak bir hayli zor olacaktır.

Bir araştırma diyet yapanların sadece 5 saat uyuduklarında, %55 oranında daha az kilo kaybettiklerini göstermektedir. Bu sebeple yetişkinlerin 7-9 saat uyumaları gerekmektedir.

10. Otururken ya da Aktif Olmadan Harcanan Zaman

Egzersiz programlarınız dışında gününüzü sürekli oturarak geçirmeyin. Yapılan her aktivite sizin sürekli aktif kalmanızı sağlar. Örneğin ofiste uzun süreli çalışmalarınız arasında 30 dakika ya da 1 saatte bir kalkıp ufak çaplı egzersiz hareketleri yapabilir ya da etrafınızda dolaşabilirsiniz.

Asansör yerine merdivenleri kullanabilir, kısa mesafeli yolculuklarınızı yürüyerek yapabilirsiniz.


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz