Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

0
Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Bu makalemizde özellikle diyet konusunda sık yapılan hatalar nelerdir sorusuna yanıt vererek fikir sahibi olma amacı içerisine gireceğiz. Türkiye, obezite rakamları konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi. Tabi ki bir Amerika değiliz ancak o yolda ilerliyoruz demek yanlış olmaz. Sağlıklı beslenme alışkanlığı konusunda toplum olarak sıkıntılı bir süreç içerisindeyiz.

Diyet yapmak da yine aynı şekilde başı olan ancak sonu gelmeyen önemli bir kültür. Türk insanı, diyet yapmaya başlar ancak bu diyet uzun vadeli olması gerekirken belki birkaç gün belki de birkaç saatte biter. Dolayısı ile sağlıklı kilo verme konusu hayal olur. Peki diyet ile ilgili bilinen yanlışlar konusunda fikriniz var mı? Neleri yapmalısınız, neleri yapmamalısınız? Bu konuda sizleri mümkün mertebe detaylı bir şekilde bilgilendirmek istiyoruz.

Yazı İçeriği

Sürekli Tartılmaktan Vazgeçin

Öncelikli en büyük sıkıntılardan birisi budur. Diyet psikolojisi, insanları olduklarından daha farklı bir kişiliğe büründürebilir. Bunu normal olarak karşılıyoruz ancak diyet yaparken 2 günde kilo vermek isteyen kişiler olduğu da aşikar.

Şunu belirtmeliyiz ki diyet, uzun vadede beslenmenizi düzene sokmak için uyguladığınız bir disiplindir. Sonrasında ise vücudun sistemini zaman içerisinde yavaş yavaş düzene sokmak ve yağ yakımına müteakip kilo vermeyi ön görür. Sürekli tartılmak, psikolojik olarak sizleri olumsuz etkileyecektir. Diyete yeni başladığınızda 10 günde bir tartılın. Vücudunuz uzun vadede kendini toparlayacaktır. Kısa vadede mucizeler beklemeyin.

diyet-doneminde-surekli-tartilmak Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Düşük Kalorili Beslenme Programlarından Uzak Durun

Diyet süreci, düşük kalorili beslenme anlamına gelmez. Diyetin öncelikli amacı beslenme düzeni edinmek ve vücudu kendine getirmek olacaktır. Diyet yaparken günlük olarak en az 800 kalori almalısınız. Bunu birçok kişi yanlış anlayabiliyor.

800 kalorinin altında beslenmeniz, sizler açısından sağlıksal olarak da tehlike arz eder ve sıkıntılı bir süreci beraberinde getirir. Beslenme uzmanları, diyet döneminde en az 1000 kalori alım öneriyor. Tabi ki bu da kişinin yağ ve kilo durumuna göre belirleniyor. Kilo koruma sürecinde ise 2400 kalori günlük hakkınız oluyor. Bu detayları dikkat ile takip etmeniz gerekir.

dusuk-kalorili-beslenme Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Light Ürünler Size Kilo Verdirmez

Light ürünler yiyorum, fazla yesem de kiloma etki etmez, DEMEYİN!!! Araştırmalar gösteriyor ki light olarak geliştirilen ürünler ile normal ürünler arasında ki fark maksimum %25. Yani besin değerleri açısından baktığımızda çok da ciddi bir rakam olmadığını görüyoruz bunun.

Light gıdalar tüketirken de kendinizi kontrol altında tutmanız ve buna göre hareket etmeniz gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız. Türkiye genelinde özellikle bu yanlışa düşen çok fazla insan var. Diyet listesi size neyi ön görüyor? Önemli olan tamamen bu. Tabi ki diyet listenizi de yine kendinize özel bir şekilde hazırlatmanızda fayda görüyoruz. Buna göre bir düzeniniz olmalı.

diyet-doneminde-light-urunler Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Diyet İçecekler ve Form Çaylarının Etkisi Yoktur

Türk insanının en büyük alışkanlıklarından birisi de KAÇAMAK yapmaktır. Yani diyetinizden ödün vermek, bu noktada kaçamak konusuna en büyük örneklerden birisidir. Bilinen en büyük yanlışlardan birisi de diyet içecekler ya da form çaylarının etkisi üzerinedir.

Diyet içecekler, vücudunuz için herhangi bir etkiye sahip değildir. Aslında içeceğin diyeti yoktur. Light kola, light gazoz gibi seçeneklere aldanmayın. Hepsi, diyetiniz için dezavantaj teşkil eder ve her ne olursa olsun kilo bakımından vücudunuz için olumsuz etkiler sunarlar. Diyetten kaçayım, diyet içecekler ile kilo veririm diye bir durum söz konusu değil.

Aynı şekilde form çaylarına mucize bağlamış insanlar olduğunu görüyoruz, YANLIŞ! Form çaylarının da sizlere kilo verdirme etkisi söz konusu değildir. Sadece midenizi rahatlatır ve rahatsızlığı ortadan kaldırırlar, bu kadar.

light-icecekler Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Ara Öğün Yememek, BÜYÜK HATA!

Diyet yapmanın esas amacı, kısa vakitler ile sık sık yemek ancak az az yemek üzerinedir. Bu sayede vücudunuz dinamizm kazanır, beslenme alışkanlığı edinir ve kilo verirsiniz. Ancak Türkiye’de bu durum tersine algılanır.

Ara öğün yemek, beslenme sıklığı ve dolayısı ile düzen edinmek açısından çok önemlidir. Tabi ki çalışan bireyler için günlük hayatın yoğunluğu ve koşturmacası esnasında bu zor olacaktır. Ancak ne olursa olsun ara öğün atlamayın. Diyetinize ve aslında üzerinde emek verdiğiniz tüm her şeye veda edebilirsiniz. Bu konu uzmanların da üzerinde durduğu önemli bir madde.

diyette-ara-ogun Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Ekmeğin Her Türlüsünden Uzak Durun

Ekmek olmazsa olmazınız olabilir ama bir şeylerden feragat etmeniz gerekir. Ekmeğin diyeti dahi sizler için ciddi anlamda sıkıntı yaratabilir. Diyet döneminde bu neden dolayısı ile kibrit kutusu kadar peynir ve ekmek yersiniz. Vücudun ekmeğe yani karbonhidrat’a da ihtiyacı var.

Ancak bunu hesaplı bir şekilde yapmak gerekir. Uzmanların kişiye özel diyet listesi yapmasında ki esas amaç da tam olarak budur. Çavdarlı ya da kepekli ekmek dahi olsa bunu çok çok az miktarlarda tüketin. Hayatınızı ekmek üzerine endekslemekten vazgeçin. En büyük değişimi burada yaparsanız kendinizde ki büyük değişim için de büyük bir adım atmış olursunuz. Ekmekten uzak durmaya bakın.

diyet-doneminde-ekmek-tuketimi Diyet Konusunda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz