BHCG (Beta HCG) Hormonu Nedir? Neden Yükselir? Testi Nasıl Yapılır?

0
BHCG Nedir?

Kadınlık hormonları içerisinde en önemlilerden olan BHCG (Beta HCG) hormonu ile alakalı kapsamlı bilgiler edineceğiz. Türkiye genelinde özellikle kadınların hormonal değişimleri ciddi anlamda farklı sonuçları beraberinde getiriyor. Hormon hareketleri, vücut ile alakalı birçok farklı semptomu ortaya çıkarabilir. Beta HCG hormonu da yine vücudunuz da ki ciddi bir değişim ile alakalıdır.

Bu makalemizde ayrıca BHCG hormonu neden önemlidir ve neden yükselir gibi sorulara da yanıtlar vereceğiz. Siz değerli kadınların daha farklı soruları var ise bizlere yorum kısmından detayları sorabilirsiniz.

Yazı İçeriği

BHCG (Beta HCG) Hormonu Nedir?

BHCG (Beta HCG) hormonu, kan ile idrarda yükselen ve özellikle hamileliği kesin bir şekilde anlatan hormon türlerinden birisidir.

Türkiye genelinde özellikle artık gebelik testlerinin çok başarılı sonuçlar göstermediğini söyleyebiliriz. Gebelik, en net şekilde kanda ya da idrarda BHCG hormonu kontrolü yapılarak sağlanabilir. Gebeliğin meydana gelmesi ile birlikte Beta HCG hormonu öncelikli olarak kanda yükselir. Kanda yükselmesinin ardından ise idrarda da yükselmeye başlar. Zaten gebelik testleri de BHCG hormonunu algılamaya çalışarak sizlere bir sonuç gösterir.

beta-hcg-nedir BHCG (Beta HCG) Hormonu Nedir? Neden Yükselir? Testi Nasıl Yapılır?

BHCG (Beta HCG) Hormonu Neden Yükselir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu hormonun esas görevi tamamen gebeliği harekete geçirmesidir. Bu hormonun yükselmesi gebe olduğunuza, yükseldikten sonra düşmeye başlaması ise gebeliğin sonlanmasına işaret olacaktır.

Bebeğin anne rahmine düşmesi ile birlikte ilk haftadan sonra kan değerlerinde değişmeler başlar. BHCG, özellikle progesteron hormonunun salgılanmasını arttırır ve bebeğin anne karnında tutunmasına yardımcı olur. BHCG hormonu yükselmeye başladığı an itibari ile gebelik meydana gelmiş demektir. Tabi ki BHCG değerleri de önemlidir.

Yükselmeye başlamanın ardından zaman içerisinde düşme meydana gelir ise bu gebeliğin sonlanmış olması anlamı da taşır. Beta HCG değerlerinin yükselmesine başlıca etkenler aşağıdaki gibidir;

  • Dış gebelik,
  • Boş gebelik,
  • Ölü gebelik,
  • Rahim ya da mide kanseri türleri,
  • Doğum anomalileri,
  • Molar gebelik,

adını verdiğimiz nedenle yükselir. Doğum anomalileri içerisinde down sendromu gibi seçenekler dahil edilir. Bunun dışında BHCG hormonu, gebelik dışında gelişiyor ise kanserin habercisi olarak da tıp biliminde kabul edilmiş bir hormondur. Dolayısı ile en kısa süre içerisinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’na başvurmak gerekiyor.

BHCG (Beta HCG) Hormonu Testi Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere BHCG hormonunda ki değerlerin kontrolü kan ve idrarda ortaya çıkar. Ancak ilk olarak kanda kendisini gösterir ve zaman içerisinde idrarda da ortaya çıkmaya başlar.

Günümüzde eczanelerden tedarik ettiğimiz gebelik testleri de yine idrarda BHCG değeri arayarak sizlere bilgi verir. Ancak özellikle kanda çıkması muhtemeldir. BHCG kan testi için kan alınır ve kanda BHCG değerlerinin kaç olduğuna bakılarak hareket edilir. 0-10 mlU/ml değerleri arasında ki seçenekler, hamile olmadığınıza işaret eder.

Ancak 0-10 mlU/ml sınırı üzerinde ki değerler genel itibari ile gebeliğin başladığına işarettir. Aynı şekilde de idrar testinde de durum net olarak bunu gösterir. Ancak ne olursa olsun idrar değil kan testi Beta HCG için en kesin sonuçları beraberinde getiren tanı yöntemidir.

beta-hcg-degerleri BHCG (Beta HCG) Hormonu Nedir? Neden Yükselir? Testi Nasıl Yapılır?

BHCG (Beta HCG) Hormonu için Gebelik Haftası Değerleri

Çok sorulan diğer sorulardan birisi de BHCG kaç olursa hamile olunur sorusudur. Bunun dışında BHCG değeri gebelikte ne kadar yükselmelidir gibi sorular da karşımıza sıklık ile çıkıyor. Bu noktada sizlere hemen bilgiler sunmak ve fikir edinmenizi sağlamak istiyoruz.

BHCG testi, adet döneminizin gecikmesinin 10 ile 15. günleri arasında yapılabilir. Örneğin adet dönemi gecikmesinin 15. gününde test yaptınız ve değeriniz 110 çıktı. 17. gününde tekrar test yaptığınızda bu değer 220 ya da üstü olması gerekir. Ya da yakın bir değer. Yani bu varsayım ile BHCG hormonu her 2 günde bir 2 katına yükselmek durumundadır.

Yükselmeden sonra meydana gelen düşüşler, ölü ya da dış gebeliğe işaret edebilir. Bu yüzden 1 hafta boyunca iki günde bir kan testi yapmak durumunda olacaksınız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’nız gebelikten emin olduğunda herhangi bir sorun kalmaz.

BHCG, gebelik ilerledikçe yükselen bir değerdir ancak doktorunuz tarafından izlendiğinizde kesin kanaat getirilmesi beklenir. Sonrasında ise bir daha BHCG kontrolü gibi bir durum söz konusu olmaz. Yukarıdaki resimde yer alan değerler kapsamında hamileliğinizin kaçıncı hastasında olduğunuz da yorumlanır.

İkiz Gebeliklerde BHCG Hormonu Değerleri

Mantıken de düşündüğünüzde ikiz gebelik durumlarında BHCG iki günde bir 2 katına çıkması yerine 4 katına kadar yükselme gösterebilir. Uzmanlar, bu aşırı yükselme sonucunda en kısa süre içerisinde ultrason ile kontrol yaparlar.

Ultrasonda gebeliğin erken safhalarında herhangi bir şey görünmeyebilir. Bunun akabinde doktorunuz, vajinal ultrason ile detaylı bir inceleme yapmak isteyecektir. İkiz gebelik de bu şekilde anlaşılabilir.


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz