Sağlıklı Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

0

Günümüzde birçok insanın kullanmış olduğu onlarca hatta sayısı yüzleri bulan diyet listeleri, maalesef ki zayıflama konusunda etkileri bulunsa da sağlık açısından büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Sağlıklı diyet listesi nasıl olmalıdır? Başlıklı bu yazımızda, sağlıklı bir şekilde zayıflamaya imkân veren diyet listelerinde, olması gereken asgari özellikler hakkında bilgiler verdik.

Özellikle şok diyetler diye geçen diyet listelerinin, normal diyet listelerine göre daha fazla ve hızlı kilo verdirdiği bilinse de, bu diyetlerin önemli bir kısmının hatta tamamının, sağlık açısından farklı komplikasyonlara neden olduğu görülmüştür. Hatta kimi şok diyetler, bazı ölümlerinde nedeni olmuştur.

Kilo vermek birkaç haftada anlık olarak 8-10 kilo şeklinde olmak yerine, vücudun organları üzerinde ani değişiklikler yapmayacak şekillerde ağır ve kalıcı şekilde olmalıdır. Bunun için diyetlerinizin özellikleri, aşağıdaki bilgilerin önemli bir kısmını mutlaka barındırmalıdır.

saglikli-diyet-listesi-nasil-olmalidir-y Sağlıklı Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı Diyet Listesi Hangi Yiyeceklerle Yapılmalıdır?

Diyet listelerinin önemli bir kısmında, vücut için öneme sahip besin değerlerinin oldukça az olduğu görülmektedir. Bu diyetler hızlı kilo vermenizi sağlasa da, uzun vadede sağlığınız için ağır hastalıklarda dahil olmak üzere, çoğu hastalığın görülmesine neden olacaktır.

Yağ Tüketimi

Diyet yaparken, kesinlikle katı yağların kullanımından kaçınmalı ve sıvı yağlar ise, mümkün olduğunca az olmalıdır. Listenizdeki yemek ve salataları hazırlarken kullanacağınız yağlar, başta zeytinyağı olmak üzere Ayçiçeği ve avokado yağları gibi, daha sağlıklı yağlar olmalıdır. Bu yağlar, hücre zarlarının korunması için etkili yağlardır.

Lif İçerikli Besinler

Hem tok kalmanıza, hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır. Lif içerikli karbonhidratların tüketilmesi, sağlık açısından da faydalı olacaktır. Kepekli pirinç, bulgur, kinoa, kepekli makarna ve lif içerikli tam tahıl ürünleri, diyetlerinizde tercihiniz olabilir.

Protein Alımı

Sağlıklı her bireyin ağır işte çalışmıyor ve ağır sporlar yapmıyorsa, günlük protein ihtiyacı mevcut kilosunun 1.5 katıdır. Yani 50 kilo olan birinin, günlük 65-80 gram arasında protein tüketmesi gerekir.

Proteinler, zayıflama esnasında kas yıkımını önlemekte ve zayıflama sürecini daha sağlıklı hale getirmektedir. Ki zaten, vücut için de protein ihtiyacının karşılanması oldukça önemlidir.

Tavuk ve hindi eti, süt ve süt ürünleri, fındık, badem, ceviz, yumurta, yağsız kırmızı et ve balık gibi besin maddeleri, protein açısından fazlaca zengindir.

3 Beyaz Kullanımı

Tuz, şeker ve beyaz ekmek kullanımı, mümkün olduğunca az olmalıdır. 3 beyaz olarak da bilinen bu besin maddeleri, sağlık açısından fazla kullanılmaları durumunda zararlıdır. Aynı zamanda, kilo verme sürecini de yavaşlatmaktadır.

Sebze ve Meyveler

Meyveler, ara öğünlerde bir porsiyon olarak tüketilebilir. Diyet listesi hazırlarken, sebze tüketimine önem verilmesi sağlıklı ve daha hızlı zayıflamanın altın kurallarında biridir.

Bunların dışında yapay içeceklerden uzak durulmalı, günlük en az 2 litre su içilmelidir.

Sağlıklı diyet listesi için yukarıda sayılanlara dikkat ettiğinizde, fazla kilolarınızdan kurtulurken sağlığınızın zarar görmesini de engelleyebilirsiniz.

Sağlıklı diyetler arasında bulunan Protein Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? yazımızı da, okumanızı tavsiye ederiz.


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz