Pankreatit Diyeti, Pankreatit’de Hangi Yiyecekler Tüketilmeli

0

Pankreas, insülin ve sindirim enzimlerini üreten bir organdır. Pankreatit ise, pankreas iltihaplandığında meydana gelen bir durumdur. Sindirime yardımcı olan enzimler bazen pankreasın hasar görmesine neden olur, bu durum bazen kısa bazen uzun sürebilmektedir. Pankreatit meydana gelen hastaların bu süreç boyunca yediklerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle uygulanması önem taşır.

Bazı yiyecekler pankreatitin neden olduğu karın ağrısını daha da kötüleştirebilir. Tedavi süresince ve iyileşme aşamalarında semptomları daha kötü duruma sokacak ve rahatsızlığa neden olmayacak yiyecekleri tüketmek önemlidir.

Yazı İçeriği

Pankreatit Diyeti, Pankreatit Hastaları Hangi Yiyecekleri Yemeli

İçerdiği yüksek orandaki lif oranı nedeniyle pankreatit diyeti için fasulye ve mercimek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Pankreatit tedavi süresince bireyin çoğu yiyecek ve sıvıları birkaç saat ya da birkaç gün için tüketmemesi gerekir.

Uzmanlar, iltihaplanma sırasında hastanın gün boyunca sık ve az öğünler yemesini, fastfood ürünlerini, trans-doymuş yağ içeren gıdaları tüketmemesi gerektiğini tavsiye etmektedir.

Uzmanların yenmesini tavsiye ettiği yiyecekler arasında:

  • Sebze ve meyve
  • Fasulye ve mercimek
  • Kepekli tahıllar
  • Yağsız et
  • Diğer bitkisel gıdalar bulunur.

Bu yiyecekler yağ oranı düşük, lif oranı yüksek besinler olması nedeniyle pankreatitli hastalar için önerilmektedir. Bu gıdalar tüketildiğinde, pankreasın sindirime yardımcı olmak için üretmek zorunda olduğu enzim miktarını azaltmasına yardımcı olunur. Bu sayede pankreasın daha sağlıklı çalışması sağlanmış olur.

Meyveler, sebzeler, baklagiller, mercimek ve kepekli tahıllar lif oranı yüksek besinler olduğundan pankreas için oldukça faydalı ve gereklidir. Vücuda daha fazla lif alınması demek, vücuttaki yağ oranının azalması demektir. Lifli gıdalar aynı zamanda antioksidan sağlarlar ve antioksidanlar iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olur.

Yağsız et tüketmek, pankreatitli hastaların protein ihtiyaçlarını karşılamalarına önemli miktarda yardımcı olur.

Pankreatit Diyeti – Yenmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

Alkol

Alkol, pankreatit riskini yüksek oranda arttırır ve aşırı alkol tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Akut pankreatit sırasında alkol tüketmek, durumu daha da kötüleştirebilir ve kronik pankreatitin gelişmesine doğrudan katkıda bulunabilir.

Alkol aynı zamanda pankreatit için önemli ölçüde risk faktörü olan yüksek trigliserit seviyelerine de neden olmaktadır. Kronik pankreatit rahatsızlığı bulunanların aşırı alkol tüketmesi halinde daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir, hastalıklar ölümle bile sonuçlanabilir.

Kızarmış ve Yağlı Yiyecekler

Kızarmış yiyecekler, fastfood ürünleri ve patates kızartması gibi yüksek yağlı gıdalar, pankreattit bulunan hastalar için oldukça zararlı yiyecekler arasında yer alır. Pankreas, vücutta yağ sindirimine yardımcı olur. Bu nedenle vücuda gereğinden fazla yağ içeren yiyecekler alınması pankreasın çalışmasını önemli ölçüde zorlaştırır.

İşlenmiş gıdalar, cipsler, mayonez, ketçap gibi son derece sağlıksız ürünler pankreasın doğru bir şekilde çalışmasını engellemesinin dışında kalp hastalığına da neden olabilir.

Rafine edilmiş beyaz pirinç gibi karbonhidrat içerikli besinlerin panreatit diyeti için sınırlandırılması gerekir. Rafine edilmiş karbonhidratlar, pankreasın daha fazla oranda insülin salınımına neden olabilmektedir.

Yüksek oranda şeker içeren yiyecekler de trigliseritleri artırabilir. Yüksek trigliserit seviyeleri akut pankreatit için önemli risk faktörüdür.

Panreatitte Uygulanabilecek Diğer Beslenme Önerileri

Pankreatit sorununu aşan insanların pankreatit diyeti uygulayarak gün içerisinde 3 öğün yerine 6 öğün tükettiklerinde daha iyi sonuçlar aldıkları anlaşılmıştır.

Uzmanlar, akut pankreatit sona eren kişilerin günde 30 gramdan daha az yağ tüketmelerini önerir.

Sağlıklı yaşam tarzları pankreatit oluşumunda önemli etkendir. Örneğin, obez birinde pankreatit riski normal bir insana oranla daha fazladır. Sağlıklı kiloya sahip insanlarda pankreatit için risk faktörü olan safra kesesi taşı oluşma riski oldukça azdır.

Aşırı miktarda alkol kullanımı, her ne kadar risk faktörü olmasa da sigara, özellikle kronik pankreatit oluşum sürecini hızlandırır. Bu nedenle bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

Kalsiyum, demir, folik asit, A, D, E, K ve B12 vitamini gibi mineral ve vitaminlerin alınması, yine yeterli sıvı tüketimi pankreatit tedavisinde ve oluşmasını engellemede önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle mutlaka bu besin maddelerini içeren yiyeceklerin diyet programına eklenmesi gerekir.


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz