Sağlıklı Beslenme Kuralları: Nelere Dikkat Etmelisiniz

0
Sağlıklı Beslenmenin Kuralları
Sağlıklı Beslenme Kuralları

Son yıllarda ülkede artan obezite sorunu, gittikçe daha da artmaya devam ediyor. Sağlıksız beslenmeden kaynaklanan birçok hastalık insan vücuduna eklenirken kilo almak da bunların cabası oluyor. Tüm bunların başında gelen sebep ise dengesiz beslenmedir. Bir an önce sağlıksız beslenmeyi bir kenara bırakıp sağlıklı beslenme kuralları konusuna önem vermeniz gerekir. İyi beslenmeyi önemsemez iseniz belki kısa vadede olmasa bile uzun vadede ciddi rahatsızlıklar sizi bekliyor olacaktır.

Yazı İçeriği

Sağlıklı Beslenme Kuralları Nelerdir?

İlk olarak şunu benimsemek gerekiyor ki sağlıklı beslenme kuralları için hayatınızdan birçok şeyi çıkarmanız gerekiyor. Bunların en başında çok sevilen hamur işleri, şeker, aşırı miktarda tuz geliyor. Elbette bunları hayatınızdan tamamen çıkarmak değil, çok ciddi anlamda azaltmak gerekiyor. Özellikle şekeri sadece doğal besinlerle almanız, ekmeği günde bir – iki dilime indirmeniz, tuzu gerektiği miktarlarda kullanmanız, kola gibi asitli içecekleri tamamen bırakmanız sağlıklı beslenmenin en başında geliyor.

Artık Hayatınızda Şeker Yok!

Sağlıklı beslenme kuralları konusuna uymak için atacağınız ilk adım hayatınızdan şekeri çıkarmak olacaktır. Eğer içtiğiniz bir bardak çayınıza birkaç küp şeker veya birkaç kaşık toz şeker atıyorsanız, hayatınızda yaptığınız en kötü şeylerden biri olur. Yediğiniz besinlerden değil de dışarıdan çaya attığınız şeker gibi aldığınız tüm şekerleri bırakmanız hem kilo vermenize yarayacak hem de sağlıksız beslenmeyi bırakmanız için ilk aşama olacaktır. Kısacası, artık şeker yok!

Ekmeği Olabildiğince Azaltın

Ekmek, özellikle beyaz ekmek tüketmek gerçekten insana aşırı kilo aldırmakla beraber sağlıksız bir forma sokuyor. Temiz beslenme için ekmeği, her öğünde küçük bir dilime düşürmeniz sizin yararınıza olacaktır. Yazının devamında da belirtilecektir fakat şunu söylemekte fayda var. Günde 2 – 3 öğün değil 5 – 6 öğün yemek yiyeceğiniz için ekmeğe pekte gerek kalmayacak. Bu yüzden kendinize tam tahıllı ekmek veya çavdar ekmeği almanız, sağlıklı beslenmenin en büyük kaynaklarından biri olacaktır.

Sağlıklı Beslenme İçin Yemeklerdeki Yağ Oranını Azaltın

Doğru bir beslenme için sofranıza gelen yemeklerde kullandığınız yağ oranını minimum düzeye indirin. Kullandığınız zeytin yağı ve tere yağ orijinal ve yüzde yüz doğal olsun. Hakiki zeytin yağı ve tere yağını doğal ürün satan marketlerden yahut internetten kısa bir araştırma ile alabilirsiniz. Bunları almanız demek bol bol kullanacağınız anlamına gelmiyor elbette. Azar azar, en minimal ve yeterli düzeyde kullanın.

Asitli İçeceklere Hayatınızda Yer Yok!

Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi hayatınızda artık başta kola olmak üzere şeker küpü olan asitli içecekler artık olmayacak. Bir adet kutu kola içerisinde, bir avuç dolusu küp şeker olduğunu düşündüğümüz zaman, günde sadece bir bardak kola içen birisinin ne kadar sağlıksız beslendiğini az çok tahmin edebilirsiniz. Kaliteli beslenme için bunları tamamen bırakıyoruz.

Bol Bol Sebze ve Meyve Tüketin

Özellikle yemeklerinizde bol bol haşlanmış sebze tüketmek, gerçekten tam bir kaliteli beslenme olacaktır. Özellikle haşlanmış brokoli, üzerine yoğurt döküp yendiğinde hem bir vitamin kaynağı hem de tam bir faydalı bir besin kaynağı olacaktır. Akşam saat 7’den sonra sofra kurmak yerine, meyve tüketebilirsiniz. Aşırı miktarlara kaçmadan, açlığınızı geçiştirecek kadar meyve tüketebilirsiniz.

Yeterli ve Dengeli Beslenmeye Önem Verin

İyi bir beslenmenin cevabı aslında herkesin kendisinde saklı. Doğru bir program ile tüm yaşam kalitenizi baştan sona değiştirebilirsiniz. Herkes az çok neyin sağlıklı, neyin sağlıksız olduğunu biliyor. Önemli olan sağlıksız besinlerden uzaklaşmak, sağlıklı besinleri de kararında almaktır.

Bol yağlı yiyecekler, şekerli içecekler, çok fazla ekmek tüketmek hem size kilo aldıracak hem de sağlıksız beslenmeye sebep olacaktır. Bundan dolayı hayatınızda aşırı gördüklerinizi çıkaracak ve günde azar azar fakat sık sık yemek yiyerek bir düzene gireceksiniz. Yukarıda verilen bilgiler, temel bilgiler olup mutlaka doktorunuza danışmadan herhangi bir diyete veya değişikliğe gitmeyin. Herkesin sağlığı bir olmadığı için sağlıklı beslenme adı altında kendinize zarar vermeyin. Ayrıca yeterli ve dengeli beslenme konulu yazımız ile doğru beslenmenin nasıl olacağı konusunda fikir edinebilirsiniz.


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz