Ramazan Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı

0
Ramazan'dan Sonra Beslenme
Ramazan Sonrasında Beslenme

Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar yemekleri ile iki öğün şeklinde yemekler yendi. Uzun süreler aç ve susuz kalındı. Haliyle metabolizmanın da dengesi değişti. Ramazan’ın başında metabolizma önce yavaşladı, sonra durumu kabullendi ve bir uyum sürecine girdi. Şimdi de ramazan sonrasında beslenme düzeni nasıl olmalı buna değinmek gerek.

Ramazan’da eğer yediklerinize yeterince dikkat etmediyseniz muhtemelen kilo almışsınızdır. Her ne kadar bu kişiden kişiye değişse de genel olarak durum böyledir.

Ramazan sonrasında beslenme, Ramazan’da oluşan denge değişikliğini düzenlemek ve alınan kiloları vermek adına bir sistemi oluşturmaktan ibarettir. Beslenme ve diyete dair konular kişiye bağlı olması gerekir ancak bazı kurallar vardır ki, hemen hemen herkes için geçerlidir. Bu konumuzda o kurallara değinmeye çalışacağız.

Ramazan Bayramı’nda yemekler ve tatlılar bol bol tüketilmektedir. Ramazan ayı boyunca süren az yemenin acısını bayramda çıkarmak gibi bir durum söz konusudur. Bunu yapanların artık ayrıca dikkat etmesi gerekmektedir. Ama kendini tutmayı başaranlar da bu başarıyı sürdürmek durumundadırlar.

Şekeri hayatınızdan çıkarmalısınız. Aslında bunu alışkanlık haline getirmeniz gerek ama şekere düşkünseniz, bunu yavaş yavaş da yapabilirsiniz. Şekersiz içecekler tüketin, tatlı ihtiyacınızı hafif tatlılardan ve meyvelerden karşılayın.

Öğünleri yavaş yavaş sıklaştırın ama porsiyonlarınızı küçültün. Herkes kendi vücudunu tanır. Ara öğün tüketmek kimine iyi geliyor, kimine gelmiyor. Siz, hangi gruba giriyorsanız ona göre hareket edebilirsiniz.

Karbonhidrat alımınızı azaltın. Lifli gıdalara ağırlık verin. Daha az karbonhidrat tüketerek vücudunuzda oluşacak şişliğin önüne geçebilirsiniz.

Tuzu azaltın; fazla tuz tüketmek, vücudunuzun su tutmasına neden olur. Bu yüzden ödem ve şişlikler oluşabilir. Bu da kilo almanıza neden olacaktır.

Bol bol su tüketin. Ramazan’da su tüketiminiz azaldığı için şimdi açığı kapatmanız gerekmektedir. Bu yüzden su içmeyi ihmal etmeyin.

Akşam yemeklerinizi erken saatte yemeye özen gösterin. Akşam 20.00’den önce yemeğinizi yemiş olmanız, kilo almanızı engelleyecektir. Akşam yemeklerinde ekmek tüketmemeye de özen gösterin.

Beslenmenize dikkat etmenizin yanı sıra, spora da özen göstermelisiniz. Düzenli spor yaparak beslenmenizi desteklemediğiniz sürece kilo vermeniz mümkün değildir. Bu yüzden hem düzenli beslenmeli hem de düzenli spor yapmalısınız.

Ramazan sonrasında beslenme düzenine sağlıklı bir şekilde dikkat ederseniz Ramazan’da aldığınız kilolara kolaylıkla veda edebilirsiniz.

Ramazan Sonrasında Beslenme – Sağlığınızı Koruyun

Her yıl Ramazan ayı, sağlıksız beslenme düzenini ortadan kaldırma fırsatı veriyor ve aşırı yüklenmiş tüm vücut sistemlerinin rahat nefes almasını sağlıyor. Bu kutsal ayda oruç tutmak vücuttan toksinlerin atılmasını sağlıyor. Bu da vücudun daha sağlıklı bir hal almasını kolaylaştırıyor.

Bir ay boyunca oruç tutmanın yarattığı olumlu havayı Ramazan’ın hemen bitiminde sona erdirmek vücuda yapılan büyük eziyettir. Ramazan’da elde ettiğiniz sağlıklı alışkanlıkları ramazan sonrasında beslenme düzeninize dikkat ederek devam ettirebilirsiniz. Buna dair hazırladığımız şu 10 ipucunu uygulayabilirsiniz:

1. Haftada İki Gün Oruç Tutmak

Ramazan’dan sonra haftada iki gün oruç tutmayı deneyin. Bilimsel araştırmalar, aralıklı orucun vücut ve zihin için faydalı olduğunu göstermiştir. Çalışmalar, aralıklı aç kalmada hasar görmüş ya da ölmüş hücrelerin vücuttan atılma sürecini hızlandırdığını göstermiştir. Bazı bilim insanları, vücudun bu fazlalıklardan kurtulmaması halinde kronik hastalıkların, özellikle kanser, diyabet gibi hastalıkların görülme yüzdesinde artış sağladığını düşünmektedir.

Ayrıca orucun, iyi bir hafıza, uyku, konsantrasyon yoğunluğu ve enerji gibi fiziksel ve zihinsel faydalar sağladığı görülmektedir. Aralıklı oruç tutmanın sinir hücrelerinin aktivitesini ve büyümesini de hızlandırdığı ortaya çıkmıştır.

2. Günde 2-3 Öğün Yemek

Günde birkaç öğün yemek yemek yerine ramazan sonrasında beslenme düzenini korumak için 2-3 öğün yeme alışkanlığı kazanın. Yemekler arasındaki açlığın, bilinen inancın aksine, bazen fiziksel sağlığı korumak için büyük yararı olabilir. (Bu durumu diyet programları ile karıştırmamak gerekir) Bir çalışmaya göre, açlık hissinin alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığı ifade edilmektedir.

3. Kurutulmuş Meyve Yemek

Ramazan ayında yeme alışkanlığı kazandığınız kuru meyveleri yemeye devam edin. Kurutulmuş hurma ve incirler, yaşlanmaya karşı mükemmel demir, lif ve antioksidan kaynağıdır. Tatlı yemekten mutluluk duyanlar sağlıksız tatlılar yerine bu kurutulmuş meyveleri tüketebilirler.

4. 80/20 Kuralını Uygulamak

80/20 kuralını uygulayın ve sadece%80 oranında doyana kadar yiyin. Bunu yapmanın iyi yolu yavaş yemektir. Bu sayede doygunluk seviyesine geldiğinizde bunun farkına varırsınız.

Ramazan ayında oruç tutma, vücudun açlık ve doygunluk sinyallerini bilinçli bir şekilde öğrenmeyi sağlar. Bu nedenle Ramazan ayından sonra da kilo almamak ve sağlıklı beslenme için eski kötü yeme alışkanlıklarına dönmekten kaçının.

5. Ağır Yemeklerden Uzaklaşmak

Ramazan’da gün geçtikçe vücut tepkilerine göre yemeklerin nasıl olması gerektiğini çözmüş olursunuz. Örneğin iftarda yediğiniz ağır yemeğin vücudunuzda oluşturduğu rahatsızlık hissini tekrar yaşamamak için muhtemelen bir daha ağır yemekler yemediniz.

için de günlük enerji seviyenizi yükseltmek ve ağır yemeklerin oluşturduğu rahatsızlıkları yaşamamak için ağır gelebilecek yemeklerden uzak durun.

6. Sindirim Sistemini Korumak İçin Probiyotik Destek Almak

Ramazan’da uzun oruç günlerini izleyen ve bayramın en büyük parçasını oluşturan şeker tüketimine dikkat edin. Aşırı şeker tüketimi sindirim sisteminize zarar verebilir. Bağırsaklarınızdaki iyi bakteri florasını yenilemek için günlük beslenme programınıza probiyotik bir takviye ekleyin. Araştırmalar, probiyotiklerin soğuk algınlığı ve enfeksiyonu engellemenin yanı sıra kadınların sağlığını ve metabolizmasını iyileştirmeye de yardımcı olabileceğini göstermiştir.

7. Ruhsal Sağlığı İhmal Etmemek

Ramazan ayının verdiği en önemli faydalardan biri de manevi huzurdur. Bu manevi huzura erişen birinin Ramazan ayı bittiğinde en çok özlediği şeylerden biri günlerce süren bu rahatlama ve iyileşme duygusudur.   

Bazı meditasyon araştırmacıları orucun, depresyon, endişe ve bağımlılıklardan muzdarip bireyler için son derece yararlı olduğunu kanıtlanmıştır. Ramazan’ın oluşturduğu bu zihinsel durumu devam ettirmeye çalışmanız sizi daha rahat bireyler haline getirecektir.

8. Sigaradan Uzak Durmak ve Egzersizi Öncelik Haline Getirmek

Sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayı ideal bir zamandır. Sigarayı yavaş yavaş azaltmak ve sonunda bu zararlı alışkanlığı tamamen ortadan kaldırmak için Ramazan ayını fırsat haline getirin. Ramazan bittiğinde de her yemekten sonra da keyifli bir anınızda sigara içmenin cazibesine kapılmayın.

Sigaranın kilo üzerinde de etkileri vardır. Sigara alışkanlığını egzersiz yapmak gibi güzel bir alışkanlık ile değiştirebilirsiniz. Egzersize başlamakla kilo vermeyi de hızlandırmış olursunuz. Ayrıca egzersiz sırasında vücudunuz, ruh halinizi iyileştiren, sağlıklı, formda ve güçlü hissetmenizi sağlayan endorfin, serotonin ve dopamin salgılar.

9. Motive Edici Olmak

Birilerinin sizi motive etmesini beklemeyin. Kendi kendinize motive edici cümleler kurarak iyi yemek seçimleri yapmaya çalışın. İyi bir egzersiz programı ve dengeli beslenme ile hayatınızda neler değişeceğine odaklanın. Ramazan sonrasında günün her saati yemek yeme özgürlüğünü kendiniz için eziyete dönüştürmeyin. Daha sağlıklı kalmak adına iyi seçimlere yönelin.

10. Sağlığın Her Şeyden Önemli Olduğunu Unutmamak

Her zaman hayatınızdaki en önemli şeyin sağlığınız olduğunu hatırlayın. Sağlığın hayatınızın tüm alanlarında verimliliği en üst düzeye çıkardığını unutmayın. Sağlığınızı öncelik haline getirin, onu bir lütuf olarak kabul edin.


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz